Quillota (Xile), 06/12/09
Com a acte d'acabament de la iniciativa, els 14 nens amb discapacitat auditiva van participar en un acte realitzat al teatre municipal de Quillota, amb una perfecta i emotiva presentació de quatre peces de cueca.
Usant com a base del seu aprenentatge el llenguatge de senyals, 14 de menors de l'escola especial Ketrawe van realitzar una presentació del ball nacional. El Sotssecretari de Cultura, Eduardo Muñoz, va destacar que la iniciativa demostra que la cultura és un dret de tots els ciutadans, sense discriminació.
En 5 mesos els estudiants de l'escola especial Ketrawe de Quillota van aconseguir el que semblava impossible, realitzar una presentació al teatre de la ciutat amb diverses peces del nostre ball nacional: la cueca.
En total, van anar 14 els nens i nenes amb discapacitat auditiva, amb edats que fluctuen entre els 5 i 13 anys, els que van participar del projecte "els sords poden ballar", finançat pel Consell Nacional de la Cultura i les Arts a través de projecte Fondart.
La iniciativa, presentada per l'Agrupació de Folkloristes de la província de Quillota (AfolquiI), i executada per Layla Varela, va considerar diferents processos perquè els menors aconseguissin ballar, entre ells, capacitar els monitors i les famílies dels nens en llenguatge de senyals, comptar els passos per saber en què moment fer un volt, i aconseguir sentir les vibracions de la música a través de les palmes de les mans, col•locant-les sobre uns parlants.
Tanmateix, el procés va ser bastant complicat, considerant l'edat dels nens i la facilitat amb què es desmotivaven. Però això no va ser impediment per als monitors, que se les van enginyar per captar l'atenció dels menors amb premis, competències i un altre tipus d'incentius, aconseguint que aprenguessin a ballar cueca.
"És gratificant veure el resultat dels nens, perquè el més difícil va ser motivar-los, fer-los creïn que si podien ballar. Una de les majors dificultats va ser que els nens poguessin sentir la música, primer perquè tenien por, quan els mostrem les vibracions dels parlants no volien tocar-los, però finalment es van adonar que podien sentir la música", va destacar Layla Varela, executora del projecte.
Com a acte d'acabament de la iniciativa, els 14 nens amb discapacitat auditiva van participar en un acte realitzat al teatre municipal de Quillota, amb una perfecta i emotiva presentació de quatre peces de cueca.
En l'oportunitat, el Sotssecretari de Cultura, Eduardo Muñoz, va assenyalar que "aquest projecte és un exemple palpable de com quan diem que la cultura és un dret ens referim que és de tots i totes els ciutadans del nostre país. Aquí, mitjançant la cultura es va aconseguir integrar, fer part de la construcció cultural del nostre país, a un grup de nens que moltes vegades és discriminat o no compta amb els espais per realitzar activitats com aquesta. Estem molt orgullosos del resultat i aquest és precisament l'ànim que tenir a les mires del Bicentenari, de com tots som capaços de celebrar la república que hem construït, i que millor manera que a través de la integració en el món de la cultura".
En els plans futurs, tant de l'escola com dels executors del programa, està la formació d'un grup de tradició folklòrica amb els nens, ensenyant-los altres tipus de ball típics del nostre país
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
Conmueve video de cómo niño le canta a su madre sordomuda
NOTICIAS DE AMOR El amor se manifiesta de muchas maneras y aunque las personas no puedan escuchar los gritos de amor, sí pueden ver la...
-
NOTICIAS DE AMOR El amor se manifiesta de muchas maneras y aunque las personas no puedan escuchar los gritos de amor, sí pueden ver la...
-
¡Hola!, buena tarde-noche. Empezamos con las noticias, hoy lunes 10 de diciembre de 2018, cerca de Navidad. Noticias internaciona...
No hay comentarios:
Publicar un comentario
NO ES TOLEREN INSULTS PERSONALS NI PARAULES MALSONANTS. GRÀCIES
----
NO SE TOLERAN INSULTOS NI PALABRAS MALSONANTES QUE OFENDAN
GRACIAS